Samen met 100 gasten keken we naar beelden van de kermis in 1926 op de Grote Markt in Groningen. Hier hebben de opa en oma van Eva Pantelakis, de presentatrice van City of Talent Presents! elkaar destijds ontmoet. Toen vond men vermaak met podia over ‘Wondermenschen’, daar kunnen we tegenwoordig toch geen voorstelling meer van maken? Generaties worden groot in andere tijden en doen hun eigen indrukken, ervaringen en kennis op. Tijdens City of Talent Presents! 2017 stond de verbinding van deze generaties centraal rondom het thema ‘Future Generations’.

City of Talent Presents!, de netwerkborrel georganiseerd door TalentWeb Groningen en City of Talent, heeft bestuurders van de Groningse Akkoordpartners en studenten en young professionals uit alle hoeken van Groningen geprikkeld over overeenkomsten en verschillen tussen generaties. Dit begon met een dubbelinterview met de Commissaris van de Koning, René Paas, en de burgemeester van Groningen, Peter den Oudsten. De heren deden uit de doeken hoe zij vroeger tegen de destijds oudere generaties aankeken , vertelden over het wel en wee van hun generaties (Den Oudsten: “Mijn generatie vat ik in twee woorden samen: revolutie en revolte”), en gaven hun visie over de toekomstige samenwerking tussen generaties (Paas: “ruimte geven tussen generaties is erg belangrijk”). Dit alles werd gevangen in een lied, ter plaatse geschreven en opgevoerd door Annemarie de Bie.

Drie aansluitende workshops hebben de aanwezige gasten vervolgens verder ondergedompeld in het thema ‘Future Generations’. Het subthema ‘Blast from the past’ is door team Screw Up! zeer letterlijk ingevuld: blast from the past, leer van je eigen fouten! Iedereen maakt fouten, maar hoe erg is dat als je fouten goed oplost? En waarom leren we niet gewoon van onze eigen fouten? Fouten maken is goed. Het is een teken dat je experimenteert en nieuwe dingen uitprobeert. Hoe sterk kan onze maatschappij zijn als we open en transparant over onze fouten kunnen spreken!

Het subthema ‘Here and now’ werd ingevuld door een workshop van Ruth Koops van ’t Jagt. Sommige gasten zijn aan de start wellicht wat zoekend geweest naar wat er zou gaan komen, aangezien de schoenen uitgetrokken werden en buiten de deur werden gelaten. Binnen twintig minuten liet Ruth de groep ervaren hoe we vandaag de dag in het leven staan en wat er het nut van is om jezelf soms wat minder comfortabel te voelen.

Binnen het laatste subthema ‘Back to the Future’ was het aan Michel Verspagen van WeGoVR om het publiek kennis te laten maken met virtual reality. Wist u bijvoorbeeld dat virtual reality al actief in de zorg wordt toegepast? Je kunt tegenwoordig zelfs al je sollicitatiegesprekken in VR-omgevingen oefenen! In deze workshop heeft Michel iedereen meegenomen in hoe VR wordt ontwikkeld en wat de trends zijn. Voor diegenen die er geen genoeg van konden krijgen: gelukkig was Michel met zijn collega aanwezig tijdens de pubquiz en de afsluitende borrel om iedereen zelf een ervaring met virtual reality mee te geven met moderne VR-brillen.

Het evenement werd afgesloten met een pubquiz, waarbij quiz-hosts Cesco Homminga en Eva Pantelakis dwars door alle subthema’s zijn gegaan, en een netwerkborrel. Tijdens de borrel zijn er nog flink wat handen geschud, om contacten te leggen voor de toekomst. Dat gebeurde niet omdat iedereen gek is op handen schudden, maar omdat het een andere nuttige functie had: met de Shake-On digitale netwerk-armbanden werden contactgegevens uitgewisseld bij het schudden van handen. Zo zijn er maar liefst 534 hand-shakes geregistreerd!

Met zoveel geschudde handen (volgens partner Shake-On bovengemiddeld veel) kunnen wij als organisatiecomité terugkijken op een geslaagd en leuk netwerkevent. We zijn dankbaar voor de bijdrage van cateraar De Herbivoor, evenementenlocatie de Puddingfabriek, alle workshopgevers, presentatrices en presentatoren, vrijwilligers en onze gasten, die bijgedragen hebben aan een onvergetelijk evenement. Zoals Annemarie de Bie het ten gehore bracht: op naar ‘Future generations’, hier en nu, samen naar de toekomst toe!