“Om gelukkig te zijn moet je iets doen waar je gelukkig van wordt”

-Johan Cruijff-

Agnes Schilder is positief psycholoog. Althans, zo noemt ze zichzelf onder het mom ‘als je het maar lang genoeg roept, dan word je het vanzelf’. Positieve psychologie, als eerste bedacht door Mihaly Csikszentmihalyi (de bedenker van het woord flow!, wie gebruikt het niet?!), is een onderstroming in psychologie.

Over het algemeen focust psychologie zich op datgene wat niet goed gaat, want daarom zal iemand wel ongelukkig zijn. Men bestudeert dus alleen redenen waarom mensen zich niet gelukkig voelen. De positieve vraag is waarom mensen zich wel gelukkig voelen.

Waarom kunnen gezonde mensen zich ziek voelen en zieke mensen zich gezond en gelukkig voelen? Stephen Hawkins, dodelijk ziek en lichamelijk zwaar gehandicapt, geeft zijn leven een 8,5. Waarom? Hij kan nog denken.

Agnes benadrukt dat positieve psychologie niet hetzelfde is als positief denken. Positieve denkers zoeken altijd het positieve in een situatie, bijvoorbeeld (gechargeerd): Jij hebt een probleem, maar de zon schijnt dus het is niet erg.

We doen dat bijna allemaal wel eens om iemand op te beuren, maar je helpt de persoon in kwestie er niet mee. Je neemt dan iemands probleem niet serieus.

De Hedonistische tredmolen

Ofwel constant je doelen hoger bijstellen na het behalen van het vorige doel. Niet effectief. Wij Nederlanders gaan sowieso niet voor het hoogst haalbare, we blijven er altijd net onder zodat we iets in reserve hebben. Bovendien word je er als werknemer niet gelukkig van. Wat heeft het voor zin om 7% winststijging te behalen als de baas direct zegt “volgend jaar 10%!”. Het komt voort uit de illusie dat succes gelukkig maakt. De werkelijkheid is andersom: Een gelukkige medewerker is een succesvolle medewerker. Daarbij helpen ‘harde’ factoren amper, zoals bonussen. Wat helpt is betrokkenheid, beleving en dergelijke. Ofwel, ‘zachte’ factoren.

Een gelukkige medewerker, met positieve emoties, zal het gevoel hebben op de goede weg te zitten en wil dus verder en meer. Een ongelukkige medewerker, met negatieve emoties wil alleen maar weg. Negatieve emoties zijn het middel van ons brein om aan te geven aan dat je verkeerd bezig bent (voor jezelf). Bovendien zorgen ze ervoor dat je brein in de stress-stand schiet, het gaat om overleven. Je focust nog maar op een ding en je brein draait op volle toeren. Logisch gevolg na langere tijd is overspannenheid. Een bevlogen medewerker is dus veel productiever dan een gestreste medewerker.

Voorbeeld: het geluksbudget

Agnes eindigde haar verhaal met voorbeelden waar positieve psychologie wordt toegepast. Waaronder Almelo(ooo). Daar is een deel van de uitkering gereserveerd voor het geluksbudget, waarvan je alleen leuke dingen mag doen. Om mensen uit het negatieve te halen, want negatieve emoties zorgen voor stress, de overlevingsstand, focus op het negatieve om dat op te lossen, waardoor iemand de kansen niet meer zal zien.

En toen deel twee! Zelf doen!

Verkennen waar je kracht ligt, uitzoeken waar je in je werk blij van wordt en waarom. Kortom, wat is jou passie?! Welbevinden is de wetenschappelijke term, want niemand is altijd en overal 100% gelukkig. Goed welbevinden is gemiddeld vaak gelukkig zijn. Kortom, we gingen allemaal op zoek naar ons welbevinden onder het genot van een hapje en een drankje. De overgang naar de borrel was naadloos. Waarschijnlijk was ons welbevinden toen best wel positief… 

Wil je meer weten over Agnes Schilder, docent bij de Hanze, NCOI en haar eigen bedrijf, neem een kijkje op haar website: www.acttoo.nl