De beleveniswerelden van jongeren en ouderen komen vaak te weinig met elkaar in contact. Dat is jammer, want beide werelden liggen minder ver uit elkaar dan je soms denkt: veel levensvragen, dromen, twijfels en verhalen over verlies en geluk overlappen elkaar. Om dialoog tussen beide groepen te stimuleren, organiseerde projectgroep Ouderwijs zogenaamde ‘Proatjesmoakers’. In deze workshops binnen het burgerschapscarrousel van het Alfacollege, gingen mbo-studenten van locatie Kluiverboom in gesprek met ouderen uit Stad. Een leerzame ervaring voor jong en oud.

Alleen, maar niet altijd eenzaam

In de introductie gingen de studenten dieper in op de vooroordelen die er over ouderen bestaan. Zo vinden ze ouderen vaak zorgzaam, lief en gezellig, maar ook zeurpieterig en soms wat racistisch. Een veel voorkomende opvatting onder de studenten was dat ouderen vaak eenzaam zijn. En in zekere zin klopt dat ook, ouderen zijn vaak alleen en je wereld wordt alleen maar kleiner naar mate je ouder wordt. Maar in de gesprekken met de ouderen bleek ook al gauw het omgekeerde. 

De studenten leerden dat ouderen soms wel alleen zijn, maar zich toch niet altijd eenzaam voelen. Veel doen nog aan sport, spelen spelletjes met huisgenoten of op klaverjassen met onbekenden op de iPad. Anderen zijn de hele dag in de weer met vriendinnen of beoefenen een hobby. Ondanks deze gevulde week, was het contact met de jongeren een welkome verandering van spijs. “Je ziet de bewoners genieten, ze leven echt op van dit contact”, zegt Dieneke Schipper, activiteitenbegeleider van zorginstellingen De Pelster en De Es.

“Heb jij een tatoeage? Ik ook!”

Het contact tussen de studenten en ouderen verliep als vanzelf en leidde tot bijzondere gesprekken. Een meisje probeerde haar mouw op te stropen om haar tatoeage te verstoppen, maar dhr. Veen, een van de bewoners van De Es, wilde hem graag zien. “Waarom heb je deze tattoo?”, vroeg hij. “Voor mijn overleden broertje.” Toen stroopte dhr. Veen zijn eigen mouw op: “Goh, ik heb eentje voor mijn overleden vrouw”. 

Dit soort intieme gesprekken brengt beide werelden bij elkaar en neemt vooroordelen weg. Zo verandert niet alleen het beeld van jongeren over ouderen, maar ook andersom. Het beeld van de oudere over de studenten was ook niet altijd mals: “Ze eten alleen maar uit de muur”, was een van de opvattingen van de ouderen. Ook zij leerden dat dat werkelijkheid niet zo is. Veel jongeren zijn immers erg bewust met hun eten bezig – en ja, natuurlijk hoort daar ook soms een kaassouffleetje van de febo bij. 

Over Ouderwijs

Ouderwijs is een projectgroep van TalentWeb Groningen (TWG). TWG is een denk- en doetank van zo’n 80 jonge talenten. Een mix van creatieve en inspirerende ondernemers, professionals en studenten, elk met eigen specialisaties binnen diverse vakgebieden. Het doel van Ouderwijs is het verbinden van jong en oud door middel van laagdrempelige gesprekken. Ouderwijs bestaat uit diverse professionals en studenten uit het onderwijsveld (MBO, HBO en WO).