Op zaterdag 29 oktober is TWG op bezoek geweest bij de Prael, een bierbrouwerij aan het Boterdiep in Groningen. De Prael is echter geen ‘normale’ lokale brouwerij, maar is onderdeel van Stichting WerkPro. Bij de Prael worden werkplekken gecreëerd voor mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt, waardoor zij onderdeel worden van het mooie brouwproces.

Een kleine 10 TWG’ers hebben samen met medewerkers van de Prael het eerste eigen TWG-bier gebrouwen (inclusief zelf ontworpen logo!), een variatie op het Bitterblond van de Prael! Tijdens het brouwen van dit bier vertelden zij vol enthousiasme over het brouwproces en aanverwante zaken. Naast de inhoudelijke toelichting op het brouwproces is ook nog één en ander verteld over de relatie tussen WerkPRO en de Prael, om hier een beter beeld van te krijgen.

Tot slot hebben we onder het genot van een bierproeverij ook nog actief gebrainstormd over diverse thema’s. We hebben advies gegeven over: Potentiële samenwerkingspartners vanuit het TWG-netwerk (bijvoorbeeld de Hanze, AOC Terra), het kleiner maken van de ecologische voetafdruk van het brouwproces (lokale producten, opvangen restwarmte), het vergroten van de omzet, waardoor er meer ruimte ontstaat voor medewerkers (samenwerken met studieverenigingen, kroegen zonder biercontracten, Noorderzon), het beter benutten van de brouwinstallatie, zoals het verhuren van de brouwinstallatie aan een studentenvereniging om hun eigen lustrumbier te brouwen.

Al met al was het een hele toffe dag, waar we onze denkkracht hebben ingezet voor de Prael en zelf veel hebben geleerd over WerkPRO en het brouwproces! Dank aan Karst voor de inzet vanuit de Prael en inmiddels is TWG trots eigenaar van 120 Bitterballenblond biertjes!